Изложба "Драгољуб Чолић"

Драгољуб Чолић - ходочасник кроз историју завичаја

Историјски архив Зрењанин је приредио изложбу докумената из личне заоставштине нашег завичајног историчара Драгољуба Чолића. Изложба обухвата широк спектар Чолићевог рада на многобројним областима од спорта, преко завичајне историје, историје здравсвене културе, до рада на културној историографији овог краја. Изложба ће бити отворена у уторак 28. 10. 2008. у Изложбеном салону Историјског архива Зрењанин Народног фронта 5.
У својој чувеној рубрици «Познати Зрењанинци» Драгољуб Чолић је имао обичај да реченицу започне фразом "Старији Зрењанинци се још увек сећају..." И ми, данас, након навршених сто година од рођења овог нашег заљубљеника у повесницу свога града, можемо рећи, да се многи Зрењанинци још увек добро сећају Драгољуба Чолића, за оне, са којима је био приснији, Чика Чолића. Његов рад на историји завичаја нам осветљава оне аспекте прошлости, који лако промакну официјелној историографији, а с друге стране он може бити неисцрпни извор за нови, модернији приступ историји, који у фокус ставља културу свакодневице.


Оно по чему Зрењанинци могу највише да памте Драгољуба Чолића су његови серијали чланака о историји нашег поднебља који су излазили у листу Зрењанин и новосадском Дневнику. Кроз ове написе Чолић постаје својеврсни чувар сећања на прошлост града. Серија чланака под насловом «Године прошлости» почела је да излази у листу Зрењанин у фебруару 1963, идуће године стартује са новом рубриком «Мала антикварница» уз коју иде и серијал «Ове недеље у нашем граду пре 100 и пре 50 година». У новембру 1965. започиње нову серију чланака «Зрењанинци по свету». Међутим, најпознатије његове рубрике у листу Зрењанин су биле «Хиљаду занимљивости» и «Познати Зрењанинци». У првој је Чолић заиста сакупио хиљаду занимљивости везаних за наш град и његову околину, док је у другој приказао преко 600 биографија свих наших значајних суграђана из прошлости. О познатим суграђанима пише са топлином карактеристичном за истинског заљубљеника у свој завичај и људе који су га прославили. У Дневнику је објављивао рубрике «Из прошлости Зрењанина» и «Занимљива Војводина».


Чолић је улагао огроман труд да се промовише Зрењанин и људи који у њему нешто значе, због тога је 1969. године добио «Октобарску награду» града Зрењанина.


Драгољуб Чолић је рођен у Великом Бечкереку 19. октобра 1908. године. Завршио је Трговачку академију у Великом Бечкереку и свој радни век је провео као чиновник у пореској управи. Немирни дух и радознали интелект Драгољуба Чолића се није могао задовољити само овим, помало, сувопарним чиновничким послом, зато се непрестано бавио разноликим другим активностима. Прва велика љубав му је била атлетика, први пут је наступио на јавном такмичењу, као јуниор, 1924. у трчању и скоковима у даљ и вис. Након завршетка такмичарске каријере био је активан као атлетски тренер и судија, али и као спортски новинар и историчар спорта. Посебно је био заинтересован и радио је на историјату позоришне уметности и историје јеврејског народа у нашим крајевима. Драгољуб Чолић је умро 1983. године и сахрањен је у родном Зрењанину, његова ћерка Јелена, лекарка данас живи у Канади.

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates